2011. jan 31.

Hit the piñata!!

írta: biky.p
Hit the piñata!!

 

Tegnap elött egy születésnapi partyba voltunk hivatalosak. Itt egy szülinap teljesen máshogy telik, mint otthon. Elöszöris, itt a 15-ik születésnap a legnagyobb, azt ünneplik itt a legjobban. Mert, hogy 15 éves kortól itt már nö/férfi az ember. Ezt én kicsit máshogy gondolom, amikor azt látom, hogy a 15 éves lánynak gyereke van, mert nem tudja a dolgok hátterét, és következményét.… Na mindegy, ez az én véleményem. Szóval a tizenöt. A családok millió forintokat képesek erre az évfordulóra költeni, külföldre utaznak, gyémánt ékszereket vesznek, hatalmas ünneplés, a legtávolabbi rokonok, akiket nagy valószinüséggel az ünnepelt még  sohasem látott. Több száz ember, hatalmas  torta, ami általában 90% cukorból készül, és egy falatnál több nem megy le az ember torkán, annyira édes.

Mi egy 14-ik szülinapra voltunk meghívva, ami valamivel nyugodtabban telik, mint az azt követö. Kellemes kertiparty, sülthússal, tortával és piñata-val.

Ez a piñata. A lényege, hogy egy papírból készült “formát” megtöltenek cukorkákkal, és felakasztják egy fára (itt inkább a tetöre:). A szülinaposnak bekötik a szemét, és egy fadarabbal addig kell ütnie, amig ki nem szakad, és a sok-sok édesség a földer nem hullik. Ekkor az összes vendég (általában csak a gyerekek) a szülinaposra vetik magukat, mert általában rá hullik az összes cukor, és a sok konfetti. A célja: ki tudja a legtöbb cukorkát összeszedni.

 

Ezeket a piñatakat az írószerboltban lehet kapni. A múlt héten betévedtem egy születésnapi boltba. Hatalmas káosz ami ott van. Minden kellék, ami elmaradhatatlan egy ilyen partyhoz. A tetőről a piñata-k rengetege lóg az arcomba, mert ugye én magasabb vagyok, mint az átlag panamai. Ezért lehajtott fejjel, és tátott szájjal csodálom a feleslegesnél feleslegesebb kiegészítőket. Ha a kisgyerek mondjuk Thomas, a gőzmozdony szerelmese, akkor van itt neki Thomas pohár, tányér, nyaklánc, karkötő, kalap, síp, lufi (életkortól függően számmal ellátva), gyertya, szemüveg, tűzijáték (Thomas tűzijáték??:D) szerpentin, zenélő képeslap, jelmez, cukorka, sütemény, ugrálóvár (ha valaki kölcsönözni szeretne), korona, arcfesték, és ki tudja, még mit hagytam ki. Ja, igen, és persze Thomas Piñata, ami ugye hatalmas fejtörést jelent, hogy melyik figura legyen a meséből, mert a piñata erdő alatt a gyerek sír... Miért sír? Én is ezt kérdeztem az anyukától, amikor a készülést a gyerekeknél jobban senki sem élvezi. Szóval, azért sírt, mert nem tudta eldönteni, melyik a kedvenc figurája. És senkit sem szeretett volna megbántani:) Végül anyuka enged, 2 piñata lesz. Amibe persze meg kell vennie a "belevalót". Itt a boltban persze erre is van külön sor, ahol 5 kilós csomagokban adják el a cukrokat.

 

Akkor gondoltam megnézem milyen a piñata választék. Jaj! Ez túl sok info volt egyszerre, túl sok újdonság. Itt tényleg minden van. De tényleg... Mickey Mouse, Ben10, Thomas, és összes pajtása, szörnyek ezrei a Szörny Rt. c. filmböl, Shrek, Shrek szamara, csillag, bohóc, Dumbo, Micimackó, és malacka, Spongyabob, és barátai, Pucca, Barbie, Hófehérke, és a többi királylány, Batman, Pókember, tündér, egérke, nyuszika, Elmo, Hello Kitty, Mikulás, Némó, kacsa; sör, és meztelen női test a nagyobb korosztály számára. Ezek csak azok, amik most hirtelen eszembe jutottak. A youtube-on több ezer videó van arról, hogy hogyan készíts otthon piñatat, arról, hogy hogyan ütötte szét a gyerekem a piñatat, és a Viva Piñata c. sorozatból részletek. Lehetetlennek találtam, hogy megtaláljam a piñata dalt, de megvan.

Szólj hozzá