2011. már 12.

Cunami

írta: biky.p
Cunami

Haliho mindenkinek!

A pénteki japán földrengésröl írnék egy kicsit, és arról, hogy hogyan készültek a panamaiak a cunamira.

 Az iskolában értesültem a hírröl, hogy földrengés volt, és, hogy most jön a cunami. Mindenki erröl beszélt, hogy jönnek a hatalmas hullámok, és, hogy hogyan tudunk menekülni. Én megkérdeztem 2 földrajztanárt, hogy mi is vanigazából, az egyik nem tudott új hirt mondani, a másik pedig azt mondta, hogy valóban egy nagy rengés történt, és, hogy a cunami nagy károkat okozhat, de meghalni senki nem fog, mivel Japán nagyon messze van, a hullámok nem lehetnek annyira erösek. Az alábbi kép szerint Panamába 18-19 óra alatt ér ide a cunami Japánból, addigra pedig lecsendesednek eléggé a hullámok.

Ahogy hazaértünk bekapcsoltuk a TV-t, mert épp a déli hírek mentek. A miniszterelnök mindenkit nyugtat, hogy ne alakuljon ki pánikhelyzet, mert ebben a panamaiak nagyon jók. Mindenki menekülni akart, anélkül, hogy kicsit utánanéztek volna a dolgoknak. Hawaaii-on 86 cm-es volt a legnagyobb hullám, ezért az aggodalmam nagyon gyorsan elszállt. Megnyugtattam a tesóimat is, hogy senki nem fog meghalni, itt a beach-en az 1-2 m-es hullámok is normálisak. A TV adást rendszeresen megszakították, az újabb, és újabb hírekkel, hogy megnyugtassák a népet. Panamában 3 pontra vártak hullámokat:

 Bár a föváros partmenti utcáiból ajánlották a kitelepülést, és szirénáztak is emiatt, de akkor még nem tudták, hogy mire számítsanak. Jópár évvel ezelött volt nagy cunami, ami állítólag tényleg nagy volt, és a haitii földrengés után is, de nem tudok róla, hogy az nagy lett volna.Az esti híradóban már nem is beszéltek a cunamiról, mert 1 m-es hullámok voltak Mexicó-ban, és ezért itt már em volt semmi. Inkább arról beszéltek, hogy mi van Japánban, az atomreaktorral, az emberekkel.  Szerencsére most éppen nincs ott cserediák Magyarországról, de hamarosan mennek ki a következö év küldöttjei. Remélhetöleg addigra lenyugszanak a viszonyok.:)

Itt minden ok, mindenki jól van, semmi baleset nem történt, csak egyszerüen nagyobb volt a pánik, mint amekkorának kellett volna. A mai újágban bentvoltak a történések, de én mindenkinek ezt a linket ajánlom:

www.origo.hu/nagyvilag/percrolpercre/20110311-foldrenges-es-cunami-japanban-percrol-percre.html

Szólj hozzá